Οι τεχνικές αλλαγές στους δείκτες και η διασύνδεση με τις ευρωπαϊκές αγοράς
Το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται στον δρόμο της αναβάθμισής του στις ανεπτυγμένες αγορές, με την ΕΧΑΕ να προχωρεί σε τεχνικό επίπεδο στην επιτυχή μετάβαση στο νέο διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων και διακανονισμού σε συνεχή χρόνο, στη βελτίωση της αγοράς δανεισμού τίτλων μέσω της δημιουργίας υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου, αλλά και στον διμερή δανεισμό τίτλων και στη βελτίωση της αγοράς παραγώγων με 6 νέα stock futures αλλά και με έναν νέο δείκτη παραγώγων.
Πρόκειται για τον «MSCI GR Rebased Index», η σύνθεση του οποίου απαρτίζεται από τις 10 εταιρείες που συμμετέχουν στον βασικό δείκτη για την Ελλάδα της MSCI (Alpha Bank, Jumbo, Mytilineos, OTE, Eurobank, Motor Oil, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). H επίσημη παρουσίαση σε Λονδίνο και Παρίσι του εν λόγω δείκτη θα λάβει χώρα στο τέλος του Απριλίου και στις 9 Μαΐου στην Αθήνα, σημείωσε προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος. Ο δείκτης αυτός θα συμβάλει στην αύξηση της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά αλλά θα βοηθήσει και τους διεθνείς επενδυτές κατά τη διάρκεια της μετάβασης/αναδιάρθρωσης του ελληνικού Χρηματιστηρίου από τις αναδυόμενες (αφού πρώτα παραμείνει για μία περίοδο περίπου ενός έτους υπό παρακολούθηση σε μία ενδιάμεση κατηγορία σε καθεστώς watch list) στις ανεπτυγμένες αγορές.
Τεχνικά, αναμένονται κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τα κριτήρια που απαιτούνται από την MSCI, ενώ πληρούνται ήδη τα κριτήρια της FTSE Russell. Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα πρέπει προηγουμένως να έχει ανακτήσει την «επενδυτική βαθμίδα», αλλά και το Χρηματιστήριο της Αθήνας να διαθέτει το κριτήριο της αυξημένης αξίας της ελεύθερης διασποράς των μετοχών, με την ανάκτηση του στάτους της «ανεπτυγμένης αγοράς» για το ΧΑ να αναμένεται μάλλον για την περίοδο 2024-2025.
Από την άλλη πλευρά, αν και αρμοδίως αναμένεται η ανάκτηση του στάτους της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά τις εκλογές, στην αγορά φουντώνουν ορισμένες (εξωφρενικές) φήμες πως κάτι τέτοιο θα λάβει χώρα στις 21 Απριλίου από την S&P ως… έξωθεν βοήθεια στη ΝΔ για τις επικείμενες εκλογές. Πέρα από τις φήμες πάντως, που δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, οι πιο πιθανές ημερομηνίες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας είναι στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από τη Standard and Poor’s, ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch, ενώ καθόλου δεν αποκλείεται και το α’ τρίμηνο του 2024.
Το κακό προηγούμενο
Το ελληνικό Χρηματιστήριο πάντως βρισκόταν για 12 χρόνια στις ανεπτυγμένες αγορές προτού υποβαθμιστεί τον Νοέμβριο του 2013 και από τους δύο σημαντικότερους δείκτες που παρακολουθούν οι παγκόσμιοι επενδυτές, τον MSCI και τον FTSE Russel, κάτι που αποτέλεσε κακό προηγούμενο, αφού κανένα άλλο Χρηματιστήριο ενταγμένο στις ανεπτυγμένες αγορές δεν έχασε αυτό το στάτους για να υποβαθμιστεί στις αναδυόμενες αγορές. Σε περίπτωση ανάκτησης από το Χρηματιστήριο του στάτους της ανεπτυγμένης αγοράς, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν δυνητικά να προσελκύσουν διεθνή κεφάλαια 10πλάσιας αξίας σε σχέση με αυτά που επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές.
Πηγή: Έντυπη Έκδοση Το Βήμα της Κυριακής